De 8 punten uit…Annemarie van Gaal – ‘Ambitie, adviezen voor ondernemers’

De 8 punten van…Annemarie van Gaals  ‘Ambitie, adviezen voor ondernemers’

Tijdens het openingsfeest van Neon 8 Marketing, de Neon FeestN8, heb ik mooie cadeaus in ontvangst mogen nemen. De toppers zijn toch wel champagne en management boeken. Een van de boeken die ik gelijk ben gaan lezen heb ik gekregen van Bob (@capibaro). Via deze weg wil ik de 8 punten* delen die voor mij het meest aansprekend waren.

Annemarie van Gaal – ‘Ambitie, adviezen voor ondernemers’ , Nieuw Amsterdam Uitgevers, 7e druk 2012.

1. Founding membership ontwikkelen
Ontwikkel een founding membership voor je bedrijf. Mensen kopen het membership en in ruil daarvoor worden de members regelmatig uitgenodigd  voor een borrel met een spreker. Handig voor netwerken van de members, spreker staat voor een zaal interessante mensen met geld (beslissers?) en locaties en catering wil ook wel een hoop business beslissers in huis hebben voor een goed prijsje.

2. Laat je niet leiden door kennis, opleiding en ervaring. Succes ligt vaak buiten de gebaande paden.
Ik ben gek op eigenwijze mensen. Daarom vind ik deze uitspraak ook zo kloppen als een bus

3. Bedenk bij elk probleem of dit in de categorie ‘feiten’ of ‘uitdagingen’ valt
Laat de feiten voor wat ze zijn en steek je energie alleen in de uitdagingen.

4.    Business plan; maak eerst een rekensom, dan rest
Helder; niet eerst allerlei kleuren, uitingen en plaatjes, maar waar ga je geld mee verdienen en op welke termijn.

5.    Koester je inner circle; laat een eerste contact met iemand die jij belangrijk vindt, niet over aan je secretaresse of een onpersoonlijke benadering
De inner cirlce is de groep waarin je nauwste zakelijke contacten zitten; zakelijke relaties die je goed ken en die je graag mag. En dat koesteren van die inner circle gaat via en zo persoonlijk mogelijke weg. Zoals Van Gaal schrijft: ”Neem de moeite om mensen te ontmoeten, laat een eerste contact met iemand die jij belangrijk vindt, niet over aan je secretaresse of een onpersoonlijke benadering.”

6.    Als je een onwillige relatie een trouwe klant wil maken: ‘ Nothing beats magic’
Tja, de laatste zin is natuurlijk om meerdere manieren uit te leggen, maar zelf vertaal ik het door naar oprechte persoonlijke aandacht, attent zijn en mensen verrassen. Niets komt aanwaaien en overal moet voor gewerkt worden. Maar als dat met ‘magic’ kan en de beloning komt, dan is het wel extra leuk.

7.    Verander je business model
Traditionele business modellen zijn er al genoeg. Durf af te wijken met minder voor de hand loggende oplossingen en maak het verschil.

8.    Werknemers met universitaire opleiding zijn geen garantie voor kwaliteit
Veel theoretische kennis is namelijk per definitie gebaseerd op bestaande systemen, op doorgaan alles wat ooit bedacht is en gedaan. In economisch roerige tijden of wanneer je vernieuwing nodig hebt, win je daar de oorlog niet mee.

* de tekst is veelal direct gekopieerd uit het boek. Zo niet, dan is het mijn eigen toelichting en staat deze schuin weergegeven. 

Plaats een reactie